Výrobci kalendářů jsou takoví tradiční optimisté. Větší optimisté byli jen komunisté, kteří mysleli na pětiletky dopředu. Kalendářisté oproti nim myslí dopředně jen na jeden rok. Ale i tak.  Takže pár dní po Silvestru už makají na kalendářích na další rok a někdy zjara už mají hotovo. První kalendáře na rok 2016 jsme tak naskladnili už někdy v dubnu a nyní se do obchodů valí první větší kalendářová vlna. Další, asi ještě větší vlna, zaplaví prodejny na konci léta.

Někteří zákazníci se upřímně diví, že ačkoliv ještě nebyli na dovolené, tak nám v obchodě visí kalendáře na příští rok. Jeden zákazník se nám svěřil, že mu ty kalendáře u nás v knihkupectví na zdi visící zkazily náladu, protože mu připomněly, že je už zase půl roku z roku v (no, víte kde). Jiní zákazníci k našemu údivu kupují kalendáře na příští rok už nyní. Proč ten údiv? Upřímně řečeno, ani moc nepočítáme s tím, že by se ty kalendáře, které nám zdobí v knihkupectví stěny, už nyní prodávaly. Bereme je spíše jako hezkou dekoraci a počítáme s tím, že jejich čas teprve přijde někdy na podzim či v zimě. Ale přesto: někteří lidé si ty kalendáře kupují už teď. Myslíme, že víme proč: nyní je nabídka kalendářů opravdu nejširší a počítáme, že maximálně někdy v půli září se vyprodají první z nich a v listopadu či prosinci už bude výběr poloviční. Vydavatelé kalendářů totiž obvykle vyprodané tituly nedotiskují, šlo by o velké riziko v případě tohoto specifického zboží, které má o Silvestru cenu stovku a prvního ledna korunu. Tedy nákup kalendáře s půlročním předstihem je z tohoto důvodu pochopitelný. Ale stejně: kam ti lidé ty kalendáře uloží? Nezapomenou, kam je dali? Najdou je v prosinci? Nebo až za rok?

Tak jako tak: Sice se říká, že Boha člověk nejlépe pobaví, když se mu svěří se svými plány, což výrobci kalendářů tak nějak dělají. Svěřují se s plánem, že svoje rok předem vytištěné zboží prodají, že po celý příští rok nespadne na Zemi žádný meteorit, že nějaký magor s červeným tlačítkem neodpálí atomovku a že supervulkán pod Yellowstonským národním parkem bude stále ještě předvádět gejzíry a nikoliv spektakulární výbuch.

Bůh se možná nad jejich plány bohovsky baví. Anebo si říká: „Ještě pár tisíc let vám dám, vy odvážní pošetilci. Když jste se nenechali vystrašit Mayským kalendářem a kalendáře na rok 2012 byly připraveny rok předem jako ostatně každý jiný rok, tak vás, odvážné, nechám být. Ale toho Nostradama, toho byste si přečíst měli!“

Zdeněk Hajný - nástěnný kalendář 2016 - Zdeněk Hajný

Myslivecký nástěnný kalendář 2016 (Baloušek) - BaloušekEscort Girls - nástěnný kalendář 2016 - Baloušek

Řeka čaruje - nástěnný kalendář 2016 - Baloušek

Krkonoše - nástěnný kalendář 2016 - Baloušek - Baloušek

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *