Jeremyho Clarksona snad není nutné představovat. Hlavní postava globálně úspěšné automobilové show Top Gear z produkce BBC svou nespoutanou osobností tenhle druhdy nudný pořad pozvedla a nakonec i zazdila. Jeho výstřelky byly dlouhou dobu tolerovány, jak by ne, když pořad přinášel do kasy britské veřejnoprávní televize miliónové zisky, nicméně jeho tečka produkčnímu, který mu opomněl zařídit po natáčení teplé jídlo, byla i tečkou za tímto pořadem. Tedy ne že by byl Top Gear zrušen, připravuje se nová sezóna s jinými moderátory, nicméně my, fanoušci Top Gearu, jsme už nad novou podobou pořadu zlomili hůl předem. Málokterý fenomén je natolik spoután s jeho protagonisty, jako Top Gear. A vzhledem k tomu, že s Jeremym drží basu i jeho kolegové Richard Hammond a James May, stejně jako producent Andy Willman, tak nový Top Gear musí být zákonitě něco úplně jiného. Clarkson, Hammond a May budou společně pokračovat v nové show pro Amazon, který jim slíbil přímo hříšné peníze, zatímco původní Top Gear si bude muset vystačit s nějakým druhořadým moderátorem a nějakou modelkou. Nuda, nezájem.

Při vší úctě k dalším dvěma z tria (ačkoliv i Hammond a May vytvořili na sólovku skvělé televizní pořady o technice, astronomii či kutilství), Clarkson dle mého i nad nimi vyčnívá. A skvělou ilustrací Clarksonova vnitřního světa je audiokniha Vím, že máš duši.

Nemohu se ji nabažit. Poslouchám ji každý den znovu a znovu a zatím mě neomrzela. Na prvním místě mě fascinuje Clarksonovo nadšení do techniky všeho druhu. A na druhém interpretace jeho dvorního dabéra Zbyška Horáka, který Clarksonovo nadšení skvěle promítl do nahrávky.

Když tu audioknihu posloucháte, úplně si vybavíte malého kluka, který žasne nad čímkoliv, co se nějak hýbe, točí, střílí, burácí a lítá.

Clarkson si vybral několik technických fenoménů, některých známých, některých pozapomenutých a opravdu jako malý kluk žasne nad tím, jak to funguje, případně nefunguje. S nadšením vypráví o letadlech, lodích a raketoplánech, které posunuly technické vědění lidstva. Neopomene zmínit společenské aspekty doby a někdy i lituje toho, že některé z těch technických zázraků již zavál čas.

Já osobně mám nejradši Clarksonův opus na téma letounu Concorde. Poslouchám jeho líčení toho, kolik vývoj té mašiny stál peněz, času a úsilí, jak vpodstatě nepohodlné letadlo naráželo na hlukové limity i neekonomičnost provozu, jak se ukázalo, že je nakonec ne až tak použitelné (do Ameriky mohlo létat jen z Londýna a Paříže, protože kupříkladu už z Frankfurtu by mu nevystačilo palivo) a jak nakonec havárie jednoho z mála vyrobených strojů u Paříže vyřadila z provozu všechny zbývající kusy. A jak v tomto případě lidstvo kvůli tomu opustilo vyspělejší technologii na úkor té méně vyspělé, pomalejší, leč ekonomicky úspěšnější.

Stejně tak zajímavé jsou příběhu vozu Rolls-Royce Phantom, člunu Riva Akvarama, amerických raketoplánů či samopalu Kalašnikov AK 47.

A všechny ty příběhy píše Clarkson s dětským nadšením a Horák čte neméně skvěle. Máte-li něco přes pět hodin času, kupříkladu jedete vašim Phantomem do Itálie, kde jeden ze zaměstnanců kvalitou posedlého tvůrce luxusního dřevěného člunu Riva Akvarama vypudil z přístaviště dle něho obskurní jachtu nějakého boháče, která měla tu chybu, že byla vyrobena z laminátu a tím pádem hyzdila celé městečko, tak si nahrávku poslechněte. Bude vás bavit a dozvíte se leccos nového a zajímavého.

a

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *