Myslím, že většina čtenářů je velmi zvědavá, jak se Michal Viewegh uvede poté, co prodělal těžkou nemoc. Viewegh už v mnoha rozhovorech líčil, jak mu následky nemoci ztěžují jeho práci a jeho posttraumatická deníková kniha Můj život po životě taktéž příliš nepřesvědčila. Proto je zvědavost a očekávání, jak a zda vůbec se Viewegh vrátí do hry, naprosto přirozené.

Nakladatelství Druhé město už oznámilo, že kniha Zpátky ve hře vyjde v květnu a zveřejnilo anotaci a náhled obálky.

Bez názvu

„Nová kniha Michala Viewegha dostala název podle jedné ze třinácti povídek, která je i povídkou finální. Autor v nich svou oblíbenou postavu — Oskara — vystavuje kritickým životním momentům: manželskému stereotypu či nevěrám, ale také skoro jisté smrti. Stárnoucí hrdina ji sice přežije, ovšem záhy se ocitne ve víru těžkých následků. Jedním z nich je rozvod spojený s rozvratem Oskarových dosavadních jistot. Na povídkách teď znovu oceníme čtivost i spád a také další Vieweghovy tvůrčí přednosti, včetně ironie, melancholické grotesknosti a místy i překvapivě silné nadsázky. Stručně řečeno: nejpopulárnější český spisovatel je zpátky ve hře!“

 

Tak uvidíme. Sami jsme zvědavi, kam se Oskar, autorovo alter ego, posune, a doufáme, že nakladatelská anotace neklame a kniha bude vskutku čtivá, se spádem, ironická, melancholicky groteskní a plná nadsázky. A ne ufňukaná, vážná, sebelitující a těžkopádná, jaký byl dle mnohých kritiků Můj život po životě a jak se jeví sám autor v rozhovorech v posledních měsících (kupříkladu na DVTV).

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *